Wydawnictwo.pwn.pl

Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze

Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze

Hanna Kunachowicz

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Rok wydania: 2011
  • Stron: 280
  • ISBN: 978-83-200-4148-4
  • Wydanie: 1

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym.Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją  w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.

Oceń

  • Obecnie 0 na 5 gwiazdek.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0

Dziękujemy za głos!

Już oceniałeś tą stronę, możesz oddać głos tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za oddany głos!

Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby ocenić tą stronę.

Zobacz także

Dlaczego dzieci kłamią?

Dlaczego dzieci kłamią?

Dobrze wiemy, że dzieci czasem nas oszukują. Najczęściej jednak nie jesteśmy na te kłamstwa przygotowani, nie wiemy, jak na nie zareagować. Skarcić dziecko? Ukarać? A może zignorować kłamstwo? Prze...

Czytaj więcej
Co łączy dopaminę i sernik?

Co łączy dopaminę i sernik?

Dopamina i sernik, testosteron i uczciwość, oksytocyna i wierność – co je łączy? Manfred Spitzer, neurobiolog, specjalista od procesów uczenia się i psychiatra, wyjaśnia to w swojej najnowszej ksią...

Czytaj więcej

Nasi partnerzy